dissabte, de març 29, 2008

Caramelles a la Seu d'Urgell

Com cada any per Pasqua, els dies 22 i 23 de març se celebren, a la Seu d'Urgell, Castellciutat, Organya i Oliana les tradicionals cantades de Caramelles pels carrers de la capital de l’Alt Urgell. Des de petit m’ha fet molta gracia el cor de les caramelles de la Seu d’Urgell, cada any sortia al balco a veure com cantaven i desprès els i tiràvem diners ja que a canvi et donaven una estampeta amb un dibuix i l’any de la cantada de les caramelles. Per aixo vull compartir 2 vídeos que he trobat i no podia faltar que els poses al meu bloc per compartir amb tots vosaltres.

Una mica d'historia:

La recuperació de les caramelles a la capital de l’Alt Urgell es remunta al 1986, en ple procés de recuperació del patrimoni cultural de la ciutat, quan un grup d’amics i confrares de la Germandat de Sant Sebastià endegaren la tasca de revifar el Cor de Caramelles de La Seu d’Urgell. L’antiga costum de cantar pels carrers, quan arribava la Pasqua, era tant una tradició religiosa -lloança per la Resurrecció de Crist- com també un ritus social.

Els components del Cor, tots homes, cantaven sota els balcons de les pubilles que els oferien suculentes menges (ous, botifarres...), que més tard compartien tots en una trobada festiva als afores de La Seu. La tradició es va extingir un temps i avui, ja restablerta, es manté gràcies a la voluntat dels seus membres i la incorporació de nous cantaires.


Vídeos





Actualitzat amb un tercer video!