diumenge, d’octubre 30, 2011

Panellets a la Seu d'Urgell

A nostra casa des de petits que hem fet panellets i ja ve arrelat de generació en generació per el que se, també tinc que dir que ara feia uns anys que no en fèiem (ens devíem tornar més burgesos i els compràvem xD), així que aquest any hem tornat arrancar el forn i a coure panellets de nou.

Per la nostra preparació de la pasta han feta falta:

2 moniatos
2 patates
1kg de sucre que l'hem tingut que passar per la picadora prèviament.
1 Ou
1kg amb 200gr d'ametlla crua en pols
2 llimones exprimides

Com fer-los:

Em posat a bullir els moniatos i les patates, una vegada han estat ben tous els retirem de l'aigua, encara calents els pelem, aixafem els moniatos i les patates on quedara una pasta homogènia i ho deixarem reposar una estoneta.

Quan estigui la pasta tèbia, hi afegim el sucre que ja haurem passat per la picadora, l'ametlla en pols i el suc de les dos llimones. Ho aixafem bé tot fins que vagi quedant una pasta unida i compacta. Quan tinguem ja la pasta, ens untem les mans amb farina i seguim treballant la massa amb les pròpies mans.

Nosaltres hem deixat reposar la pasta 24 hores, es pot deixar 12 hores si es vol.

L'Endemà ens tornem a posar mans a la massa i preparem un plat els pinyons i en un altre les ametlles trossejades. En un altre plat farina i un altre un ou que haurem batut. I ara be lo més divertit, a fer boletes amb la pasta.

Pels panellets de pinyons, agafem les boletes i les untem primera amb farina i després amb l'ou batut i les cobrim amb pinyons (la millor manera és agafar els pinyons amb la mà, posar la boleta untada al mig, i començar a pressionar amb les dues mans, fent que els pinyons quedin enganxats). Pels d'ametlles farem al mateix que els de pinyons.

També n'hem fet de Codonyat on es te que fer una tira rectangular. Poseu-hi codonyat tallat a tires en un costat, tapeu-lo amb l'altra meitat de la massa o feu un furat al centre de la bola i poseu un trosset de codonyat al mig.

A l'hora de posar-los al forn, si teniu paper de forn serà molt millor que el paper d'albal. Posar la safata al forn (que prèviament haurem encès per tal que ara estigui calent, i coure els panellets a 250 graus de 10 a 15 minuts). I després a 210 graus per la cocció, la safata al mig i el programa de calenta a dalt i baix.









4 comentaris:

salamandreta ha dit...

uooo!!!! per fi algú que explica com fer els de pinyons!!! Jo aquests els odio!! mai aconsegueixo que em quedi bé i ja fa anys que els comprem ^^ i aquest any no penso intentar-ho tenint en compte que el kg de pinyó va a $8-9. Ho deixarem per l'any vinent guardadet als favorits! ;)

Fubu ha dit...

Salamandreta, no hi ha res com les tradicions de generació en generació on estan ben explicades les coses, així ja ho tenim nosaltres a casa. Si que està car si el pinyó, nosaltres l'any que be el comprarem a granel perquè aquest any ho hem comprat de la casa Torra i buff caret caret xD (som casa gran tot controlat... si bueno haha). L'any que be ho proves a veure si et surten, que segur que si dona. Jo ja et dic a nosaltres cada any ens surten igual i tots enganxats be hihi. Gràcies.

eskary ha dit...

L'any que ve et copiare la recepta a veure que tal de bons surten! Merci per compartir-ho! Jo he comprat els pinyons a 40€ el kg es una bestiesa!

Fubu ha dit...

Eskary hi ha copyright sobre la recepta, i falta l'ingredient secret xDDD moc moc :P